Όλες οι παπαρούνες τον Μάη ανθίζουνε!
Ο Μάης έχει τ’ όνομα κι ο Απρίλης τα λουλούδια!

Ο Μάης φτιάχνει τα σπαρτά κι ο Μάης τα χαλάει…
Ο Μάιος μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ! Να τον προϋπαντήσουμε, παιδιά στην εξοχή!
Αν βρέξει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα.
Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι.
Απρίλης, Μάης, κοντά ειν’ το θέρος.

λένε… οι λαϊκές μας παροιμίες και δοξασίες για το Μάη!

 

Ήρχεν, δηλαδή ήρθε κι ο Μάης ή Μάιος λοιπόν, που στο ημερολόγιο της τάξης μας θα είχε τον αριθμό 5! Είναι ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης και έχει 31 ημέρες. Το μήνα αυτό χαιρόμαστε για τη βελτίωση του καιρού, την επικράτηση της άνοιξης, την αναμονή του καλοκαιριού και για την αναγέννηση της φύσης.

Η πρώτη μέρα του Μαΐου είναι σημαντική για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ο εορτασμός της ανθοφορίας της φύσης, γι’ αυτό και συνήθως κάνουμε εκδρομές στην ύπαιθρο με συνοδεία χορών και τραγουδιών, μαζεύουμε λουλούδια και φτιάχνουμε το πρωτομαγιάτικο στεφάνι το οποίο στολίζει την πόρτα του σπιτιού μας μέχρι τις 24 Ιουνίου οπότε καίγεται στις φωτιές του Αϊ-Γιάννη. 

 

Ο Μάης στη μουσική…

Ο Μάης στα νησιά των Κυκλάδων (Κύθνος) από τη Δόμνα Σαμίου

“Η Πρωτομαγιά” σε στίχους Διονυσίου Σολωμού (56:30΄)
40 Τραγούδια για Παιδάκια και Παιδιά του Μίκη Θεοδωράκη και την Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

Ο Μάης έχει μυστικά… του Παντελή Θαλασσινού

ο Μάης στη ζωγραφική…

Η παρουσίαση της εκπαιδευτικού Α. Κουκουρίκου (2020) βοήθησε εξ αποστάσεως να συνδέσουμε τα μαθήματα της Γλώσσας “Μπλε όνειρα” και “Με πινέλα και φαντασία” (Β.Μ., σελ. 17 και Τ.Ε., σελ.18) με τη ζωγραφική καθώς ένας από τους στόχους της ευρύτερης ενότητας ήταν η παραγωγή γραπτού και προφορικού λόγου έπειτα από παρατήρηση έργων τέχνης μεγάλων ζωγράφων…:

Η Πρωτομαγιά στη ζωγραφική

 

Ο Μάης στην ιστορία …

για να θυμηθούν οι γονείς… και να μεταφέρουν με το δικό τους τρόπο το μήνυμα στα παιδιά…

Ο δεύτερος λόγος που είναι σημαντική η πρώτη μέρα του Μαΐου είναι ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η τιμή δηλαδή που αποδίδουμε σε όσους πάλεψαν για να διεκδικήσουμε και να κατοχυρώσουμε τα βασικά εργασιακά μας δικαιώματα. Χρονιές σταθμός στην ιστορία του εργατικού κινήματος είναι το 1886 και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στο Σικάγο και ειδικά για την Ελλάδα το 1836 με την απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη…Τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν… οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές και 12 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Το πρώτο θύμα της αστυνομικής βίας ήταν ο Τάσος Τούσης…

(πηγή: https://www.mixanitouxronou.gr/i-fotografia-me-tin-mana-pou-thrini-ton-dolofonimeno-gio-tis-stin-apergia-ton-kapnergaton-sti-thessaloniki-o-matomenos-mais-ton-ergaton-pou-enepnefse-ton-ritso-na-grapsi-ton-epitafio/)

Τάσος Τούσης
Η μητέρα του Τάσου Τούση θρηνεί τον γιο της στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατία στη Θεσσαλονίκη: η ιστορική φωτογραφία της 9ης Μαΐου 1936, που ενέπνευσε τον “Επιτάφιο” του Γ. Ρίτσου.


Από το έργο “ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ” του Γιάννη Ρίτσου, εμπνευσμένο από τη βίαιη και πολύνεκρη καταστολή της απεργίας των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης τον Μάη του 1936. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης και ερμηνεία: Γρηγόρης Μπιθικώτσης

 

Γιορτάζοντας το Μάη από το σπίτι!

Αν δεν έχουμε κήπο ή δε μένουμε σε εξοχή… μπορούμε να “μαζέψουμε” τις δικές μας παπαρούνες φτιάχνοντάς τες από απλά υλικά. Το παρακάτω βίντεο και η σελίδα του μας βοηθά:

Σημείωση: δεν πειράζει αν δεν έχω κόκκινο χαρτί… αυτοσχεδιάζω και σκέφτομαι πρακτικά! Παίρνω ένα άσπρο χαρτί, που σίγουρα όλοι έχουμε σπίτι μας -ακόμη και χαρτί τετραδίου- και το βάφω κόκκινο είτε με τις ξυλομπογιές μου είτε με τους μαρκαδόρους μου είτε με τέμπερες!

 

Υλικό από τη σελίδα: krokotak

Καλή επιτυχία!!!

Σημείωση: Το παραπάνω κείμενο αποτελεί συμπληρωματικό υλικό για την ενότητα “Πρωτομαγιά” στο Μάθημα “Μελέτη Περιβάλλοντος στο eclass της τάξης μας. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *